Pätina mužov má v génoch rakovinu prostaty

10.05.2011 22:45

PRAHA - Pätina českých mužov genetické vlohy k rakovine prostaty, štvrtina k vysokému tlaku, tretina k chorobám srdca a ciev pri obezite. Zhruba každý deviaty muž zvýšené riziko cukrovky druhého typu, aj keď nemajú nadváhu, ktorá sa inak s touto chorobou spája.
Vyplynulo to z genetického testovania 800 mužov v projekte Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VZP) Cesta k zdraviu mužov.

V projekte si mohli nechať muži zistiť, či majú v génoch riziko infarktu, mŕtvice, vysokého tlaku, obezity, cukrovky, rednutie kostí či rakoviny prostaty. VZP predtým v podobnom projekte Cesta k zdraviu žien zistila, že tretina Češek zdedila vlohy k osteoporóze, 40 percent k chorobám srdca a ciev a zhruba rovnako k obezite alebo cukrovke.

Pätina fajčiarok vrodenú poruchu detoxifikácie, čo zvyšuje riziko rakoviny. Poruchu detoxifikácie, teda zlé odbúravanie látok, ktoré prispievajú k zmene zdravé bunky v nádorovú, potvrdili genetické testy u 44 percent mužov, u 11 percent bola tak významná, že riziko rakoviny je veľké.

Ďalší problém? Sklon k nadmernému pitiu alkoholu
Z ďalších výsledkov vyplynulo, že dve tretiny mužov sklon k nadmernému pitiu alkoholu a zhruba tretina takzvaní rýchli metabolizéri kofeínu. Znamená to, že pri zvýšenom pitie kávy, fajčenie a nezdravé strave majú vysoké riziko rozvoja rakoviny.

VZP spolupracovala na oboch projektoch s klinikou GHC Genetics. Za genetické vyšetrenie zaplatil "pacient" zhruba 1900 korún, bežná cena sa blíži 7000, po 2500 prispeli každému testovanému VZP ​​a klinika.

Späť