5 najväčších mýtov o chudnutí

05.12.2010 17:30

Bojujete s nadbytočnými kilečkami, ktoré nie a nie ísť dolu? A možno za tým nie je nedisciplinovanosť, či lenivosť, ale práve vaša viera v mýty, ktoré vás pri redukčnej diéte poriadne brzdia. Posvietili sme si na päticu tých najväčších.

Mýtus: Keď nič nezjem, rýchlo schudnem
A jejda! Koľké z nás sa nechali obalamutiť týmto názorom. Je však čistým výmyslom. Hoci sa zdá byť logické, že ak nebudete jesť, schudnete, nie je to ani také jednoznačné, ani to nepôjde tak ľahko. Tým, že budete málo jesť, telo prepnete do úsporného režimu. V praxi to potom vyzerá tak, že miesto, aby spaľovalo tuky, rýchlo si ich poodkladá na horšie časy, keby muselo v budúcnosti hladovať.

Mýtus: Keď chcem schudnúť, musím obmedziť pitný režim
Pravda aj nepravda. Pitný režim je pri diéte nesmierne dôležitý. Telo bez dostatku vody je slabé, spomaľuje sa trávenie a vy nechudnete tuky. Ale pozor, neznamená to, že ak si vypijete dvojlitrovku koly, tak vám váš organizmus od radosti zatlieska. Naopak, všetky cukry, a verte, že ich nie je málo, si odloží. Preto pri redukčnej diéte pite predovšetkým čistú neperlivú vodu a nesladené bylinné čaje. Výborný je napríklad žihľavový alebo mätový, ba východné národy nedajú dopustiť na zelený čaj.

 
Mýtus: Načo cvičiť, schudnúť sa dá aj bez pohybu
Áno, schudnete bez pohybu. Ale ak nezmeníte životný štýl a budete držať iba diétu, vaše telo bude mľandravé, roztrasené, slabé a v plavkách bude vyzerať nepríťažlivo. Naopak, ak zapojíte do chudnutia pohyb, nielenže kilogramy pôjdu dole rýchlejšie, ale zároveň získate štíhlejšie a krásne spevnené krivky. A to už len bude vaša postavička sexi!

Mýtus: Ja nemôžem schudnúť, lebo beriem antikoncepciu
Dobrá výhovorka, ale neobstojí. Je pravdou, že v minulosti hormonálna perorálna antikoncepcia spôsobovala výkyvy váhy, ale dnes sú moderné antikoncepčné tabletky také šetrné a  nízkohormonálne, že žiadna nadváha pri nich neohrozí – teda, ak si ju nespôsobíte samy. Na druhej strane, môže sa stať, že niektorý druh antikoncepčných tabliet spôsobí zadržiavanie vody v tele  a vy sa môžete cítiť zvláštne napuchnutá. Vtedy prekonzultujte zmenu hormonálky so svojím lekárom.

Mýtus: Výsledky sa MUSIA objaviť do dvoch týždňov
Teda, vy máte ale naponáhlo! Diéty-rýchlokvasky možno prinesú vytúžený efekt v kratšom čase, ale otázka znie – na ako dlho? Práve naopak, aby ste sa vyhli jojo efektu, je dôležité dať diéte čas a na výsledky si pekne počkať. Inak sa môže stať, že hoci za dva týždne schudnete ohromné štyri kilá, no do dvoch mesiacov sa vám nazbiera dvojnásobok.

Späť