Chudnutie, ktoré Vám zničí zdravie

15.04.2011 13:59

Veľa stresu, zlé stravovacie návyky a málo pohybu. To sú najčastejšie príčiny toho, že priberáme na váhe a naše telá vyzerajú tak, ako samy nechceme. Všetky dobre vieme, že ak sa chceme pekne vytvarovať, mali by sme sa pustiť do cvičenia a pozmeniť našu každodennú stravu. Ak sa do chudnutia pustíme inak, väčšinou si koledujeme o jojo efekt a v tom horšom prípade aj o naštrbené zdravie.

V nasledujúcich riadkoch sme zhrnuli niekoľko nezdravých spôsobov chudnutia. Aby ste sa im v budúcnosti oblúkom vyhli, prinášame ich reálne riziká a hrozby, ktoré by vás od takéhoto chudnutia rozhodne mali odradiť.

Fajčenie
Mnoho ľudí sa s rozhodnutím chudnúť vrhnú na cigarety. Nikotínovými dávkami zaháňajú hlad a je pravdou, že ním spália približne 200 kalórií denne navyše. Je však takisto krutou pravdou, že až 85 percent prípadov rakoviny pľúc je spôsobených práve fajčením. Okrem toho cigarety ničia chuťové poháriky, pleť a ohrozujú aj srdce. Či stojí rakovina alebo infarkt za 200 spálených kalórií navyše, to je snáď zbytočná otázka.

Hladovanie
Tento spôsob chudnutia určite netreba predstavovať, no treba ho objasniť. Mnohé si hladovku mýlia s diétou či pôstom, ktorý môže telo očistiť. No cielená očista tela trvá krátky čas, na rozdiel od hladovky, ktoré sú najmä mladé dievčatá schopné držať veľmi dlhú dobu. Hladovka je zákerná tým, že telo nedostáva dostatok živín a vitamínov, ktoré potrebuje a po dlhšej dobe to aj dá najavo. Síce stratíte tuk, no takisto si môžete naštrbiť zdravie. Medzi najväčšie hrozby dlhodobej hladovky patria problémy so žalúdkom, oslabené telo, ktoré už nebude fungovať na sto percent, návaly úzkosti a hnevu, no a nezabúdajte aj na hrozbu anorexie. Ak vás na hladovke stále láka úbytok kilogramov, tak pripomeňme jojo efekt. Drvivá väčšina ľudí, ktorí skončia s hladovkou a vrátia sa do diétneho alebo bežného režimu, sa veľmi rýchlo dostanú na pôvodnú alebo aj vyššiu váhu.

 

Zvracanie
Za pomyselný opak hladovky môžeme považovať zvracanie po jedle. Človek zje všetko, na čo má chuť (a zrejme aj oveľa viac) a skôr než sa živiny dostanú do tela, všetko z neho vylúči von. Je úplne zrejmé, že ide o veľmi nezdravý spôsob chudnutia, pretože telo nedostáva žiadne potrebné látky, po čase zostane malátne a častým zvracaním sa poškodí aj tráviaci trakt. So zvracaním určite netreba kalkulovať, pretože hrozí bulímia.

Preháňadlá
Síce ide o medicínsky produkt, no preháňadlá v tekutej i tuhej podobe sú veľmi často zneužívané na rýchle chudnutie. Svojím obsahom dokážu stimulovať pohyby čriev a vyvolávajú hnačku. Možno si aj vy myslíte, že týmto spôsobom sa dajú šikovne stratiť kilá, v prvom prípade ale ide iba o úbytok vody. Okrem toho hnačkou z tela strácame potrebné látky a minerály, čo pri dlhodobom preháňaní môže človeka tak oslabiť, že skolabuje. Hrozí dehydratácia, akútny nedostatok živín a dokonca aj poškodenie tráviaceho traktu. V žiadnom prípade teda s preháňadlami nehazardujte, pretože každý jeden odborník vám povie, že hnačku treba liečiť a nie vyvolávať.

Späť