Jesenná detoxikácia

30.10.2010 18:55

Pomôže vám, aby ste nasledujúce mesiace neprežili opäť vystresované a choré.

Možno aj vy na jeseň viac podliehate smútku, depresii a bývate chorľavá. Vedeli ste, že to súvisí s prírodnými cyklami? Upršané a veterné počasie, kolísanie teplôt a úbytok denného svetla vyvolávajú zvýšenú záťaž nervovej sústavy. Psychická skleslosť a pocit vyčerpania preto na seba nedajú dlho čakať. Vzhľadom na to, že psychika a telesné zdravie spolu súvisia, na jeseň ste častejšie na maródke, pretože prepukajú vírusové choroby a zhoršujú sa aj mnohé chronické ochorenia. Najmä ťažkosti s dýchacími cestami a pohybovým aparátom, kožné aj psychické problémy. Jesenným očistným programom môžete tomu všetkému predísť.

 

Chod prírody

Fungovanie vášho tela sa dá pokojne prirovnať k chodu prírody. Na jar je po období oddychu a sýtej stravy pripravené zbaviť sa nahromadených toxínov a rozhýbať sa s prvými lúčmi jarného slnka. Podobne ako keď spod starého lístia pučí čerstvá zeleň. Na jeseň zase váš organizmus potrebuje spomaliť tempo a odpočinúť si od výdaja energie a užívania života. Či sa vám toto prirovnanie zdá pravdivé, alebo nie, skúsenosti našich babičiek, no aj ajurvéda a tradičná čínska medicína mu dávajú za pravdu.

Jedzte striedmejšie

Vyhnite sa strave, ktorá váš organizmus zaťažuje a spôsobuje mu únavu. To znamená zrieknuť sa mäsa a údenín alebo ich aspoň obmedziť, rovnako ako konzervovanú, dochucovanú a prifarbovanú stravu, cukrovinky a polotovary. Vynechajte aj ťažké pokrmy s množstvom sýtych surovín, najmä tuku a smotany, ktoré sa spájajú s jeseňou a obdobím hodov. Ideálny očisťujúci jedálny lístok by mal byť postavený na zeleninových polievkach, dusenej zelenine, ryži, orechoch, strukovinách a celozrnných obilninách. Stačí, ak sa budete trocha krotiť vo svojich chutiach na maškrtenie, a môžete prežiť nasledujúce mesiace v zdraví a dobrej nálade.

Očistný čaj

Okrem zdravšieho stravovania vám prospeje aj zlepšenie pitného režimu. Ak budete piť dostatočné množstvo tekutín, najmä čistej vody, rýchlo sa zbavíte únavy a bolesti hlavy. Pripravte si však aj očistný čaj, ktorý vám pomôže zmierniť nástrahy jesene a zároveň pohladí aj vašu dušu.


Spomaľte

Kým jar a leto priam lákajú na rôzne priateľské stretnutia a večierky, prichádzajúce ročné obdobie by vás malo inšpirovať na obmedzenie spoločenského života, obrátenie do užšieho rodinného kruhu. Strávte spolu čas pri rozhovoroch, spoločenských hrách či rozprávaní rodinných historiek. Takto sa upokojí a pozitívne naladí vaša psychika. Zároveň vám to pomôže obmedziť počet vašich aktivít a spomaliť životné tempo. Vyžaduje si to aj váš prečisťujúci jedálny lístok, pri ktorom je potrebný miernejší režim dňa. To platí aj pre vaše zamestnanie. Teraz sa sústreďte iba na dôležité pracovné povinnosti, nehrňte sa do nepovinných úloh. Rozumne hospodárte s pracovným časom, aby ste na konci roka nervózne nedoháňali zameškané.

Náš tip

Je dokázané, že ľudia, ktorí žijú pomalšie a majú svoj život viac pod kontrolou, sú zriedkavejšie chorí a šťastnejší ako tí, ktorí žijú „moderne“, teda rýchlo a pod stresom.

Nezabúdajte na pohyb

Doprajte si aj prechádzky, loptové hry či púšťanie šarkana na čerstvom vzduchu, aby ste získali kontakt s priamym slnečným svetlom a vyplavili si do krvi dávku endorfínov, hormónov šťastia, ktoré prinášajú pocit úľavy a spokojnosti. Smútok či depresia sa vám potom vyhnú oblúkom.

Tri zásady úspešnej detoxikácie:

1. Úprava stravy

2. Vhodné výživové doplnky

2. Spomalenie životného štýlu

3. Rešpektovanie potreby odpočinku

Celý proces jesennej detoxikácie by mal trvať tri až osem týždňov. Najlepšie je začať hneď po splne Mesiaca.

Späť