Ľudia priberú na konci roka aj tri kilá, hladovkou ale neschudnú

08.01.2011 22:49

 

V priemere dva až tri kilogramy priberú ľudia vianočným hodovaním a oslavami konca starého roka a príchodu Nového roka.
 
Dôležité je obmedziť sladkosti, znížiť príjem tukov a vyhnúť sa mastnému mäsu a udeninám.

 

Podľa diétnej sestry Jany Martinů ale nie je dobrým riešením nastoliť od nedele hladovku. Zmena životného štýlu pomôže zbaviť sa pribratých kilogramov zhruba počas dvoch týždňov.

Podľa Martinů je nutné urobiť rázny koniec "uzobkávaniu" si z dobrôt pri pozeraní televízie. "Stará rada znie: obmedziť počet hodín pri televízii a pri jej sledovaní mať po ruke len pohár vody a upíjať si. Pokiaľ je túžba po žuvaní neprekonateľná, je dobré pripraviť si misku s nakrájanou zeleninou alebo ovocím," uviedla.

Človek by pri tomto režime mal vypiť najmenej 2,5 litra tekutín. "Stiahnutie žalúdka zhýčkaného vianočnými porciami jedla vyžaduje pevnú vôľu. Pocit hladu pomôže prekonať popíjanie vody," vysvetlila.

"Chudnutie je beh na dlhú trať, žiaden šprint," doplnila odborníčka na zdravé chudnutie Marie Hrudková. Varovala pred hladovkami a zázračnými diétami. Pokiaľ sa človek rozhodne schudnúť, musí jeho príjem energie byť nižší ako výdaj.

Zlaté desatoro úspešného znižovania hmotnosti odporúča jesť štyri až päť menších porcií počas dňa, najlepšie v intervale 2,5 až tri hodiny. Raňajky nevynechávať, dodržiavať pitný režim. Jedálniček by mal byť pestrý, aby človek mal z jedla uspokojenie.

Dôležité je obmedziť sladkosti, znížiť príjem tukov a vyhnúť sa mastnému mäsu a udeninám. Pri kuchynskej príprave obmedziť smaženie a fritovanie. Človek by denne mal zjesť najmenej 400 gramov zeleniny a ovocia. Vhodné sú syry do 30 percent tuku v sušine a jogurty do dvoch percent tuku.

"Človek by si mal stanoviť reálny a dosiahnuteľný cieľ, chudnúť pozvoľna. Optimálny je úbytok hmotnosti pol až jeden kilogram týždenne," zhrnula Hrudková a odporučila popri úprave jedálnička aj dostatok pohybu.

Späť