Očista a detoxikácia hrubého čreva

19.03.2011 19:33

Očista a detoxikácia hrubého čreva

V dnešnom rýchlom svete si často zabúdame, či nestíhame všímať naše vlastné telo. Niektoré problémy bagatelizujeme, čo však môže viesť k trvalým a vážnym chorobám. Jarné obdobie je vhodné pre očistu a detoxikáciu tela najmä pre cez zimu v tele nahromadené nečistoty. Jeseň je zase vhodná pre množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Nezabúdajte však, že očista a detoxikácia nie je otázkou jedného mesiaca, ale polroka až roka, ba až zmenou myslenia a našich stravovacích návykov.
Ak trpíte chronickou zápchou, nadúvaním, plynatosťou, máte nadváhu, zlý dych, ste často unavení, máte často bolesti hlavy, hemoroidy, parazity či infekciu candidu albicans, vážne uvažujte o očiste hrubého čreva!

Telo je však aj samo schopné regenerácie a očisty. Musíme ho však podporovať, aby orgány, ktoré sú za tieto funkcie zodpovedné, mohli pracovať na plný výkon. K týmto čističom v našom tele patria ľadviny, pečeň, koža, pľúca, lymfatický systém a, samozrejme, črevá. Ľadviny prečisťujú krv a vracajú do nej živiny, vytvárajú moč, ktorý vyplavuje z nášho tela jedovaté látky. Ak je moč tmavý, zapácha, je ho málo alebo cítime pri močení bolesť, je to príznak toho, že s ľadvinami nie je niečo v poriadku. Pečeň taktiež očisťuje krv od toxínov, odvádza ich do žlče, čriev až von z ľudského organizmu. Ak máte problém s pečeňou, prejaví sa to zlým trávením, potiahnutým jazykom až zvracaním. Ak sa toxíny nedostali z tela inou cestou, vyplavujú sa cez kožu, najväčší orgán tela. Vtedy sa na koži objavia škvrny, vyrážky, akné či celulitída. Pri dýchaní sa do pľúc dostáva mnoho škodlivých látok, ktoré sa cez milióny vzduchových váčkov prenášajú do tela, časť z nich sa dostane z tela výdychom. Aj lymfatický systém zabraňuje prenikaniu škodlivín do krvi. V lymfatických uzlinách zápasí náš organizmus s jedovatými látkami, toxínmi či vírusmi. Preto ich máme, napríklad pri chrípke, zdurené. Črevá, ako sme už písali, rozkladajú potravu a zbavujú nás odpadových látok. Ak je však vaša strava priemyslovo upravovaná, dochádza k zápche a tým aj k vážnejším zdravotným problémom, dokonca až k rakovine. Ako vidíme, ľudský organizmus sa zbavuje škodlivých látok mnohými spôsobmi. Aj napriek tomu mu v tom môžeme pomôcť ešte viac. Oslabené ľudské tkanivá, hlieny, tuk, ale aj krvné zrazeniny a väzivové tkanivá sú vhodným prostredím pre rôzne infekcie. Tie sa tu skrývajú a pri vhodnej príležitosti, teda napríklad pri strese alebo podchladení, sa prejavia. U niekoho na koži, u iného oslabia srdce, pľúca, pohlavné orgány, žalúdok... Pri detoxikácii organizmu sa tieto usadeniny uvoľňujú a nastáva stav podobný prechladnutiu. Škodlivé usadeniny sa vyplavujú hlienmi či vykašliavaním. Avšak pravidelnou detoxikáciou môžeme zabrániť mnohým chorobám.

Späť