Detoxikácia organizmu

21.10.2010 15:29

Od dobroty na žobrotu. Aj takto sa dá parafrázovať príslovie, ktoré koriguje nemiestne pozitívne správanie voči tým, korí si to nezaslúžia. V tomto prípade však ide o množstvo maškŕt od výmyslu sveta, ktoré svojmu telu denne doprajete, až sa napokon pre chronické zdravotné ťažkosti ocitnete v ambulancii odborníka na problémy tráviaceho systému. Prípadne budete vyhľadávať aj iných lekárov.


Bolí vás často hlava, ste neustále unavený alebo mávate bolesti žalúdka? Pod vaše problémy sa najskôr podpísal spôsob stravovania a stres. Už nestačí len z času na čas menšia diéta, tri kilometre chôdze cez víkend a zaradenie jogurtov do jedálneho lístka. Hoci, vďaka aj za to. Ale odborníci sa posúvajú ďalej. Znovuobjavené poznatky starých tradičných kultúr upozornili na zaujímavé možnosti pre každého, koho zaujíma vlastné zdravie. 

Pôst je súčasťou histórie

Naši predkovia boli naozaj veľmi múdri. Pôst, ktorý ľudia neraz vnímajú len ako súčasť náboženských obradov, bol v skutočnosti prirodzenou očistou po dňoch, keď bolo na stole hojno. My sme už zabudli počúvať signály tela a nereagujeme na možný začiatok chorobných procesov. Hodujeme po celý rok, pretože chladničky máme stále plné a zdravie ratujeme až v hodine dvanástej, alebo keď nám začne prekážať hrozivo narastajúce číslo na osobnej váhe. 

Detoxikácia

Modernou alternatívou pôstu je detoxikácia organizmu. V podstate ide o proces, v rámci ktorého sa snažíme z tela vylúčiť všetky toxíny (jedy), ktoré sa doňho dostali nielen zvonka - v potravinách či dýchaním, ale vznikli aj priamo v tele v dôsledku nesprávnej životosprávy. Preťažený organizmus už nedokáže spracúvať a likvidovať toxíny, tie sa hromadia a začnú spôsobovať problémy, ktoré sa prejavujú zvýšenou únavou, bolesťami hlavy, nespavosťou alebo alergiami.

Jedným z nich je aj doktorka Zdenka Vlachová z Centra komplexnej detoxikačnej medicíny v Bratislave. „Ak má niekto v tele prítomný konkrétny toxín, klasický pôst mu síce neublíži, ale problém úplne nevyrieši. Ani s orientáciou na príjem výhradne tekutín počas hladovky nie som celkom stotožnená. Ak sa už odhodláme držať diétu, prípadne hladovku dlhšie, treba sa poradiť s odborníkom a nepodceňovať niektoré riziká. Mnohí predsa nepoznajú dokonale charakter vplyvu zmien, ktoré vtedy v tele prebiehajú, a dokonca ani dispozície vlastného organizmu," upozorňuje odborníčka na výživu. 

Klasická či alternatívna

Ak máme zvýšený cholesterol alebo krvný tlak, tieto čísla nám zrozumiteľne hovoria,  že s naším zdravím sa niečo deje a treba konať. Lenže čo ak sú výsledky meraní v poriadku a aj napriek tomu sa necítime dobre? „Príčinou únavy či vyčerpanosti môže byť toxické ochorenie alebo porucha metabolizmu. Alternatívna medicína dokáže hľadať prítomnosť toxínov špeciálnym prístrojom, ktorý na základe elektrického potenciálu bodu na dlani upozorní na konkrétny problém človeka.

Pátranie po nepriateľoch

Organizmus je podľa doktorky Vlachovej dokonalý komputer, ktorý citlivo reaguje na každú chybu v našom stravovaní. Niekedy stačí aj čiastočná korekcia, aby sa človek dostal do stavu pohody. Niektorým jej klientom napríklad nesvedčí z hľadiska zdravej výživy veľmi preferovaný, olivový olej. Možno aj preto, že žijú vo svojom prirodzenom prostredí, kde sa vždy darilo repke olejnej a kde sa olivy nikdy nepestovali. Po presedlaní na repkový olej sa podarí vysokú hladinu cholesterolu znížiť. „Mnohým ľuďom nemusí chýbať enzým, ktorý štiepi lepok prítomný v múke a nepatria preto k celiakom, ale môžu byť na lepok citliví a táto intolerancia komplikuje proces trávenia. Podobných alergií v posledných rokoch pribúda. V minulosti sa chlieb, pečivo a koláče z bielej múky nejedli tak často a pravidelne ako dnes. Je to problém aj v súvislosti s ovsenými vločkami, ktoré každý považuje za absolútne dokonalé raňajky. Nie každý organizmus ich však správne spracuje. Rovnako mlieko. Pacient sa mu síce po skúsenostiach so zažívacími ťažkosťami vyhýba, ale syry s obsahom laktózy si pokojne dopraje," vysvetľuje odborníčka na zdravú výživu. Dôvodom na alergické reakcie môžu byť aj orechy alebo citrusové ovocie, najmä kivi. Nemusí ísť o silnú histamínovú reakciu spojenú s opuchom, ide skôr o zažívacie problémy, bolesti brucha, hnačky alebo zápchu. 

Trest za stravovacie zlozvyky

Najčastejšou príčinou zdravotných problémov však býva celkový spôsob stravovania i štýl života. Ťažké, vyprážané mäsá, majonézové šaláty, krémové zákusky, málo ovocia a zeleniny, zlý pitný režim a nedostatok pohybu - tradičný model správania, ktorý spôsobí totálne rozhádzanie organizmu. „Neraz to dá obrovskú fušku poskladať ho do harmonickej podoby. Aj keď má hrubé črevo výbornú regeneračnú schopnosť a po zmene stravovania sliznica dokáže obnoviť svoju funkčnosť, netreba jeho odolnosť celý život tvrdošijne testovať. Podobne, ako keď padnete na ceste a odriete si kamienkami koleno. Nie je to nič vážne, ale ak to budete opakovať každý deň, môže sa vám to vypomstiť. Podobné skúšky podstupuje náš tráviaci systém, kým napokon u niekoho nezlyhá a človek sa ocitne s diagnózou karcinómu žalúdka, dvanástorníka, hrubého čreva alebo konečníka u onkológa," konštatuje doktorka Vlachová. 

 


Späť