Obezita

02.03.2011 17:40

Obezita je choroba, ale liečiteľná

Nesprávnou diétou schudnete tuk aj svaly. Jojo-efekt vám vráti
už len čistý tuk a váš spomalený metabolizmus ho už nespáli.
Majte sa na pozore najmä po tridsiatke, varuje endokrinologička MUDr. Dagmar Prokešová.

Je obezita skutočne civilizačná choroba?
Je jednou z nich. Nemôžeme ignorovať vplyv genetiky, ale ani spochybňovať vonkajšie vplyvy. Z hľadiska zdravia a obezity žijeme v toxickom prostredí. Na jednej strane sa zvýšila dostupnosť vysokoenergetických jedál ponúkaných napríklad fast foodmi, na druhej strane sme sa prestali hýbať. Ráno nastúpime do výťahu, používame pohyblivé schody, dokonca aj pohyblivé chodníky. Presúvame sa autami alebo mestskou dopravou. Prejdeme minimum krokov, a to nehovorím o nejakej ďalšej fyzickej záťaži! Voľný čas trávime pred televízorom a počítačom. Mnohí ľudia pracujú duševne a pri tom zase len sedia.

Spôsobuje problémy s hmotnosťou najmä nesprávny životný štýl?
U väčšiny ľudí áno.  K obezite však môže prispieť aj ochorenie štítnej žľazy. Pribrať môžete počas liečby inzulínom alebo antidepresívami. Predpokladá sa existencia šetriaceho génu, pri ktorom sa telo snaží narábať s energiou tak, aby sme prežili aj obdobie nedostatku. Nededíte však len to, ako telo narába s prijatou energiou, ale najmä kuchárske knihy a spôsob života. Prostredie, ktoré vieme ovplyvniť, určite nad genetikou prevažuje.

Naozaj spúšťajú kilá navyše toľko ďalších ochorení? Vyliečime sa len tým, že schudneme?
Je to choroba ako každá iná. Skracuje nám život, štartuje a zhoršuje mnoho ochorení. V tele nie je žiaden systém, ktorého by sa obezita nedotkla. To má, samozrejme, aj finančné dôsledky, lebo dve až osem percent výdavkov na zdravie ide na vrub obezity. Zdravotný stav sa výrazne zlepší, keď schudnete už 5 až 10 percent z pôvodnej hmotnosti.

Ale veď tuk je len zásobárňou nadbytočnej energie.
Tukové tkanivo nie je len systém, v ktorom sa uchováva nadbytočne prijatá energia. Okrem podkožného tuku máme totiž aj viscerálny – vnútorný – tuk, ktorý sa nachádza medzi orgánmi. Jeho bunky sú aktívne a tvoria veľa látok hormonálnej povahy a takých, ktoré vyvolávajú zápalový stav a spúšťajú väčšinu zdravotných problémov.

Mnoho ľudí vinou kíl nevie, čo je sex. Aj za to môžu látky, ktoré tukové bunky vylučujú?
Áno, ženy mávajú problém s menštruačným cyklom, majú aj väčší problém otehotnieť. Priebeh gravidity i pôrod sú komplikovanejšie. Rovnako muži majú problém s libidom. Obezita však má aj psychosociálne dôsledky. Títo ľudia sú diskriminovaní v práci, ťažšie si hľadajú partnera, častejšie trpia depresiami i úzkosťami. Majú znížené sebavedomie, ktoré môžu skončiť bulímiou alebo anorexiou.

Sú aj iné rozdiely medzi mužskou a ženskou obezitou?
Pre mužov je typická obezita typu jablko, keď priberajú do brucha. Je to nebezpečnejšie, ako priberať do zadku alebo bokov. Pre chudnutie sa ženy rozhodnú častejšie, pretože ich k tomu vedú estetické kritériá, ale sú menej vytrvalé. Mužov donútia chudnúť skôr zdravotné problémy. Trvá im dlhšie, kým sa odhodlajú, ale potom sú dôslednejší.

V akom veku tukové vankúše ľahšie pribúdajú?
Sú isté rizikové obdobia, ktoré podporujú rozvoj obezity. Určite je to puberta, u žien tehotenstvo, dojčenie a menopauza. U mužov zase andropauza, ale aj mnohé zmeny v živote človeka, napríklad svadba, zmeny v zamestnaní či skoncovanie s fajčením. Vekom sa prirodzene spomaľuje metabolizmus, už po tridsiatke by ste mali byť opatrnejší.


Úprava stravy je základ, a čo ďalej?
Je veľmi dôležité, aby ste nezačali iba dietovať, ale aby ste sa aj hýbali. Môže vám totiž ubúdať svalovina a pohybom si ju udržíte. Musíme sa dostať do negatívnej energetickej bilancie, keď prijímate menej, ako vydáte. Tak prinútite telo, aby si energiu čerpalo z tukových zásob. Ak máte dostatok svalovej hmoty a ešte ju aj používate, má to priaznivý vplyv na celý metabolizmus. Pohyb má aj psychorelaxačné
funkcie, tvoria sa pri ňom endorfíny. Závislosť od pohybu je jediná dobrá závislosť.


Mal by obézny človek chudnúť vždy pod dohľadom odborníka?
Je to najlepšia cesta, ale všetci si najprv vyskúšajú, či to zvládnu sami. Až po rôznych neúspešných diétach a jojo-efektoch prídu k odborníkovi. Vtedy to je už ťažšie aj s pomocou. Keď chudnete iba diétou, okrem tuku vám ubúda aj svalovina, ale pri jojo-efekte naberiete späť iba tuk! Tým, že ste znížili objem svaloviny, spomalili ste si metabolizmus. Organizmus si vycvičíte tak, že je schopný fungovať pri relatívne malom príjme energie. A hoci jete málo, aj tak nechudnete. Zlým zložením stravy si ohrozujete aj zdravotný stav, spôsobíte si napríklad anémiu. Odborník je tu na to, aby ste sa vyhli mnohým trápeniam a rizikám, ktoré pri zhadzovaní hmotnosti hrozia. 

 

Svaly vážia viac

Kedy sa nadváha stáva obezitou, stanovuje Body Mass Index (BMI). Prvý stupeň obezity sa pohybuje medzi 30 až 35, nad  40 už ide o morbídnu obezita, keď je človek v priamom ohrození života. Aj BMI má však svoje obmedzenia. Najmä u ľudí, ktorí sa viac hýbu a majú aj viac svalovej masy. Tá je totiž ťažšia. V ich prípade BMI v oblasti nadváhy alebo obezity vôbec nemusí zodpovedať reálnemu stavu. Obezita nie je nadmerná hmotnosť, ale nadmerné ukladanie tuku. Veľmi dobré je zmerať si obvod pása. Zistilo sa totiž, že viscerálny tuk sa hromadí práve v bruchu. Táto metóda však tiež nie je úplne presná, pretože človeka môže nafúknuť alebo sa zle postaví. Keď si pás meriame opakovane, výchylky nebudú až také veľké.

 

Ste jablko alebo hruška?

Typ postavy jablko je viac ohrozený chorobami než typ postavy hruška. Obvod pása si každý zmeria jednoducho – vodorovne, v polovici medzi spodným okrajom posledného rebra a horným okrajom panvovej kosti. U žien je zvýšené riziko, keď je obvod nad
80 centimetrov, vysoké riziko je nad 88 centimetrov. U mužov je zvýšené riziko nad 94, vysoké je
od 102 cm.

Späť