Pozor na light potraviny. Nie vždy sú zdravé

10.05.2011 22:37

Magické slovo light presvedčilo mnoho spotrebiteľov k nákupu. Hoci nijako nezaručuje, že by takéto potraviny boli zdravšie alebo že by zásadne pomáhali pri redukčnej diéte.
"Označenie light môže znamenať znížené množstvo jednoduchých sacharidov, teda cukrov, alebo znížený obsah tuku," vysvetľuje PhDr. Iva Málková, psychologička a zakladateľka kurzov STOB - Stop obezite. S nápisom light sa spotrebitelia najčastejšie stretávajú u nápojov a mliečnych výrobkov, najmä jogurtov a syrov. Light však neznamená, že je výrobok úplne bez cukru alebo tuku. Len je znížené jeho množstvo - "nie-light" napr 45% tuku, kdežto light len 30%.

Mnohí si tiež myslia, že keď je niečo "light", možno toho zjesť ľubovoľné množstvo, bez toho by sa to prejavilo zvýšením hmotnosti. "Výrobky light môžu mať vďaka tomu, že obsahujú menej tuku alebo cukru, nižšiu energetickú hodnotu. Vždy ale viac napovie konkrétne zloženie," hovorí odborníčka. Napríklad niektoré light mliečne výrobky síce majú znížený obsah tukov, ale môžu pritom obsahovať viac cukrov.

Naučte sa čítať zloženie výrobkov na obaloch
Vzhľadom k tomu, že tuk funguje ako akési "spojivo", musí byť v light výrobkoch niečím nahradený - najčastejšie ide o škrob alebo želatínu. Oproti tomu "normálne" jogurt nemusí zahusťovadlá obsahovať vôbec. Súčasne chuť "light" jogurtu býva vylepšená o pridaný cukor. Energetická hodnota tak nakoniec môže byť rovnaká, alebo dokonca vyššia ako u obyčajného jogurtu. Pritom niektoré mliečne výrobky, napríklad mliečne syridlá alebo ovocné tvarohy s jogurtom, môžu byť svojím zložením pre redukčnú diétu vhodné, aby boli označené ako light. Opäť platí, že preštudovať si zloženie výrobku uvedené na obale sa jedine oplatí.

Podľa Málková je rozumné potraviny vyberať na základe ich zloženia. Ideálne je, keď jedlo obsahuje čo najviac bielkovín a súčasne čo najmenej tukov. U jogurtov hrá rolu aj nižší obsah sacharidov. Najjednoduchšie vodítko, podľa ktorého sa zorientovať v obsahu výrobkov, údaje pod písmenami GDA, teda odporúčaná denná dávka. Spotrebitelia sa napríklad dozvedia,
koľko potravina obsahuje tukov, cukrov, bielkovín, ale aj vitamínov alebo minerálov.

Späť