Pre budúce mamičky

08.01.2011 22:36

Počuli ste, že...

... aj staré vitamíny opriadli nové, zázračné fakty a výsledky štúdií?

Kyselina listová je povinná najmä po antikoncepcii
Ide o vitamín B9 a je známe, že ak plánujete tehotnosť, mali by ste ho užívať hojne v strave alebo vo forme tabliet. Optimálnym obdobím je mesiac pred počatím a celý prvý trimester. Potomka v brušku uchránite pred vrodenými vývojovými defektmi, hlavne pred rázštepom neurálnej trubice a vážnym poškodením mozgu a miechy. Deficit kyseliny listovej so sebou prináša aj riziko predčasného pôrodu, vrodených defektov srdca, močového mechúra, končatín a rázštepy pier či podnebia.
„Štúdie potvrdili, že jej užívanie znižuje riziko defektov neurálnej trubice až o sedemdesiat percent,“ prezrádza doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD. V ostatných rokoch sa v súvislosti s kyselinou listovou dáva do pozornosti aj jej nedostatok v krvi vplyvom užívania hormonálnej antikoncepcie. Tá totiž znižuje hladiny niektorých vitamínov skupiny B, tiež vitamínu C a E. „Dokázalo sa, že hlavne deficit B6, B12 a kyseliny listovej sa prejavuje zvýšením hladiny homocysteínu,“ objasňuje docent Blažíček. To sa spája so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb. „Viac homocysteínu v krvi môže zapríčiniť aj nesprávny vývoj plodu, prevažne poškodenia
nervovej sústavy, potraty a anencefalus, čiže stav, keď sa dieťa rodí s chýbajúcou časťou lebečnej klenby a bez veľkej časti mozgu. Neprežije. Holandská štúdia o ženách, ktoré porodili dieťa s chybným utváraním nervovej sústavy, zistila, že až tretina z nich mala patologicky zvýšené hodnoty homocysteínu.“
Pozor!
Hoci sa kyselina listová vyskytuje najmä v zelenej zelenine, póre, rajčinách, reďkvičkách, vo fazuli, v obilných klíčkoch, pomarančoch, čučoriedkach, banánoch a mäse, často sa stáva, že jej v tele máme primálo. Okrem antikoncepcie ju ničí alkohol, lieky proti kŕčom,
sulfonamidy, antiepileptiká či antituberkulotiká, ale aj priveľké dávky vitamínu C alebo život vo veľkých a znečistených mestách. Zhubný vplyv na ňu má aj pôsobenie svetla a teplotné extrémy. Ak môžete, konzumujte čerstvé potraviny, vitamínu neprospieva dlhé skladovanie v chladničke. Absencia sa môže prejaviť únavou, vypadávaním vlasov a anémiou.
Odporúčané denné dávky kyseliny listovej sa pohybujú od 400 do 600 mikrogramov. V období plánovania tehotnosti a v prvých troch mesiacoch  tieto dávky môžete zvýšiť až na 800 mikrogramov.

Déčko len pod lekárskym dohľadom
Hovorí sa, že tehotné by mali prijímať rybí olej, aby si do tela priviedli dostatok vitamínu D a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Len tak vraj predídu hyperaktivite a iným mozgovým dysfunkciám dieťaťa či krivici. Zvýšia IQ dieťaťa, znížia riziko cisárskeho rezu a cukrovky. Kedysi bol vitamín D výlučne na predpis, dnes ho dostanete aj bez neho. Vrátane rybieho oleja, pretože voľnopredajné výrobky majú bezpečné množstvo tohto vitamínu.

Vyššie dávky sa z tela nevylúčia močom, ale hromadia sa v tele. Majú tento vitamín tehotné užívať vo forme voľnopredajných liekov?
Nie! „Vitamín D je dôležitý pri regulácii metabolizmu vápnika a fosforu, tehotným sa však má podávať len v nevyhnutných prípadoch. Nebezpečná je nízka hladina v krvi, ale v prípade budúcich mamičiek je riziková aj vysoká dávka. Primálo déčka vedie k tehotenským kŕčom v lýtkach, ku krivici novorodenca a k rozostúpeniu kĺbového spojenia lonových kostí, čo sa prejaví bolesťami a takzvanou kačacou chôdzou. Vyššie dávky majú na svedomí zvýšenú hladinu vápnika v krvi, ktorá spôsobí poruchy srdcového rytmu, nevoľnosť, vracanie, poruchy vedomia až tvorbu obličkových kameňov. Zvýšený prívod tohto vitamínu môže zapríčiniť  ukladanie vápnika v rôznych tkanivách vyvíjajúceho sa plodu. V prvom trimestri majú budúce mamičky povolených maximálne 5 mikrogramov denne, ktoré vám dá dvesto gramov ryby, tri vajcia či sto gramov avokáda,“ radí odborník.
Pozor!
Vitamín D má dve podoby – D2, odvodený z rastlín a v ľudskom tele sa netvorí, a D3, ktorý sa vyskytuje v rybacom tuku a rybách, vo vaječnom žĺtku a v mlieku. Vzniká aj v koži pôsobením ultrafialového žiarenia. Aby sa vám vytvoril v dostatočnom množstve, neslňte sa, ale poprechádzajte v tričku s krátkymi rukávmi. Stačí 20 minút.

Áčka máte po antikoncepcii priveľa
Ak ste otehotneli, zrejme viete, že s vitamínom A by ste nemali koketovať. Priveľké dávky ohrozujú zdravý vývin dieťaťa. „Tehotné ženy v prvom trimestri nesmú prekročiť dennú dávku áčka, čo znamená tri miligramy denne. Takým množstvom disponuje napríklad konzerva sardiniek. Prebytok vitamínu A v pečeni matky môže mať za následok defekt neurálnej trubice. Spôsobuje aj rázštep podnebia alebo pery dieťaťa,“ vymenúva docent Blažíček. To však neznamená, že zo svojho jedálneho lístka musíte vyškrtnúť tento užitočný vitamín. Je potrebný na udržanie štruktúry a funkcie epitelových a žľazových útvarov, na činnosť sietnice a rast. Priaznivo ovplyvňuje pečeň a zohráva dôležitú úlohu pri zahniezdení embrya. Výrazný nedostatok vitamínu A môže zaviniť spontánny potrat, vývojové chyby plodu a predčasný pôrod. Minimálne denné množstvo
vitamínu A je 0,77 mg. „Sledovaním žien užívajúcich hormonálnu antikoncepciu sa zistilo, že po jej vysadení je hladina vitamínu A v krvi veľmi vysoká. Preto sa oplatí s tehotenstvom počkať pol roka,“ radí odborník.

 

 

 

Späť