Trávenie

12.03.2011 19:37

Trávenie naše každodenné

Nepríjemné bolesti žalúdka a tráviace problémy nám často spôsobuje stres, každodenné starosti, ale vyskytnúť sa môžu aj vtedy, keď doslova schuti zjeme obed a tak rýchlo zaťažíme žalúdok, ktorý potom nevie naštartovať trávenie. Tráviace problémy všeobecne sa prejavujú nafukovaním, kolikami, hnačkou, či naopak ťažkosťami s vyprázdňovaním, pocitom ťažoby v žalúdku i pálením záhy. Väčšinou si za to všetko môžeme sami. Poruchy trávenia však môžeme zmierniť zmenou stravy, pohybom, neprejedaním sa, nemiešaním priveľa potravín rôznej povahy i chuti a často pomôže tiež zmena našej psychiky.

Pozitívny vplyv...

... na trávenie má prirodzená mikroflóra v tráviacom trakte, ktorá podporuje správne trávenie potravy a má nevyhnutnú úlohu v odbúravaní inak nestráviteľných glycidov a bielkovín. Pri jej nedostatku je prechod potravy črevom spomalený, čo zapríčiňuje jej státie v hrubom čreve, a to spôsobuje nafukovanie, zápchu i nevoľnosť. Črevná mikroflóra býva narušená najmä u starších ľudí, alebo pacientov užívajúcich antibiotiká. Ako sa dá podporiť tráviaci systém, aby lepšie fungoval? Jednoznačne zmenou stravy. Vyvarovať sa jedál, ktoré tieto problémy spôsobujú, najmä veľmi korenisté, ostré a mastné jedla s vysokým obsahom tuku.Prednosť by mala dostať čerstvá zelenina

a ovocie, mliečne výrobky s obsahom probiotických kultúr, teda baktérií, ktoré pomáhajú vyrovnávať narušenú rovnováhu našej prirodzenej mikroflóry v čreve.

 

Výživovými doplnkami s obsahom enzýmov doplním ich znížený obsah v žalúdku, čím zlepšíme jeho činnosť. Veľmi vhodným doplnkom je aj aloe vera, účinná pri zápche a liečbe žalúdočných vredov. Ďalším pomocníkom pri trávení je vláknina, ktorej by sme mali denne skonzumovať asi 30 gramov. Rozpustná vláknina – pektín a hemicelulóza – znižuje kyslosť žalúdka, spomaľuje jeho vyprázdňovanie, znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu z čreva späť do krvi. Vláknina odvádza z tela toxické a odpadové látky vzniknuté pri trávení potravy. Nerozpustná vláknina – celulóza a lignín – nemá vplyv na vyprázdňovanie žalúdka, ale v čreve absorbuje množstvo vody, „zmäkčuje“ stolicu a vytvára jej objem. Tým udržuje obsah čriev v v pohybe, čo vedie k prevencii zápchy či rakoviny hrubého čreva. Urýchlením priechodu strávenej potravy črevom sa znižuje tvorba toxických látok, vyplavujú sa karcinogény, žlčové kyseliny a cholesterol.

 

Pestrá a vyvážená strava a navyše obohatená o vitamíny a vlákninu, je zásadným krokom za lepším trávením. Jesť treba pravidelne najlepšie päťkrát denne, pričom na večeru už len ľahko stráviteľné jedlo a najmenej dve hodiny pred spaním. Vypiť by sme mali 1,5 a 2 litre tekutín denne a každý deň si nájsť čas na krátku prechádzku, cvičenie, resp. ľahkú masáž brucha. Skrátka, usilovať sa o to, aby črevá pracovali pravidelne. Kto má ťažkosti s vyprázdňovaním, mal by vždy ráno na lačno vypi pohár teplej vody alebo ovocnej šťavy. Ak trpíte žalúdočnými alebo črevnými poruchami, treba obmedziť na minimum pitie kávy, ale aj konzumáciu korenených a tučných, bieleho pečiva, údených a slaných jedál. Alkohol zvyšuje kyslosť žalúdka a dlhšie nadmerné pitie často vedie ku gastritíde a vredom. Tráveniu môžeme pomôcť i pridávaním do jedla rôznych korenín – rozmarínu, saturejky, mäty, kôpru, chrenu, bobkového listu, fenikla, majoránky, škorice a ďumbiera.

Ženy, tehotné a malé deti

S tráviacimi problémami sa najčastejšie stretávajú ženy. Každá však k ich riešeniu pristupuje inak. Citlivejšie povahy bežia hneď k lekárovi a odolnejšie si dokážu poradiť aj samy. Pri menej závažných žalúdočných problémoch si pomôžu termoforom a mätovým čajom. V tehotenstve, najmä v druhej polovici, je činnosť tráviaceho ústrojenstva znížená, preto ho strava nemá veľmi zaťažovať. Pomerne častým problémom je pálenie záhy, ktorú spôsobujú žalúdočné kyseliny vracajúce sa späť do pažeráka. Môžu za to hormóny, ale aj maternica, ktorá tlačí na žalúdok. Odporúča sa jesť častejšie v malých dávkach a zo stravy vylúčiť potraviny, ktoré tráviace ťažkosti spôsobujú. Všetko je však u každej tehotnej ženy individuálne, preto sa musí aj každá sledovať a vyvarovať sa konzumácii škodlivých potravín. Telesné zmeny a hormóny zvyknú u tehotnej ženy naštartovať aj problém so zápchou, nafukovaním, pocitom plnosti či zvýšeným nutkaním na močenie.

V prvom rade ho podmieňuje nedostatok pravidelného pohybu a netreba zabúdať ani na pitný režim a zo stravy vylúčiť cibuľu, fazuľu a niektoré druhy hlúbovej zeleniny. Tráviaci trakt novorodencov je prakticky sterilný, bez prítomnosti baktérií. Zmení sa to v priebehu niekoľkých dní pod narodení, v dôsledku dojčenia a okolitého prostredia. V priebehu jeho ďalšieho života obsadia tráviacu sústavu miliardy baktérií, ktoré tvoria tzv. črevnú mikroflóru. Niektoré baktérie sú nevyhnutné práve pre správne trávenie, obranyschopnosť a celkové zdravie organizmu, iné mu naopak škodia. U detí sa môžu škodlivé baktérie premnožiť napr. pri prechode na tuhú stravu.

Späť