Voda

19.03.2011 19:22

Telo by malo denne prijať 3 litre tekutín, z čoho polovica by mala byť vo forme vody.

Voda je súčasťou každej telovej bunky. Vďaka nej si telo reguluje teplotu, prenáša kyslík a živiny, eliminuje odpad, ale tiež zvlhčuje kĺby.

Človek by mal prijať okolo troch litrov tekutín denne. Samozrejme, všetko je ovplyvnené ďalšími podmienkami: teplým počasím, športovou aktivitou alebo vykonávaním manuálnej práce. Prijímanie tekutín ale neznamená iba pitie vody.

Tekutiny prijímame aj z potravy, najmä z ovocia a zeleniny a veľa vody obsahuje tiež mäso. Polievky sú taktiež výborným zdrojom, navyše, obsahujú málo kalórií a zasýtia. Naopak, nápoje obsahujúce kofeín (čierny čaj, káva, kola) telo dehydrujú.

Voda, aj keď neobsahuje žiadne kalórie a živiny, je jedným zo základných prvkov, ktoré telo potrebuje k svojmu fungovaniu. Telo si nedokáže tvoriť zásoby vody, preto je potrebný jej pravidelný príjem. Síce dokážeme žiť niekoľko týždňov bez jedla, bez vody prežijeme len pár dní. Ak pijeme veľa, telo nadbytočnú vodu vylúči, ale ak jej máme nedostatok, dochádza k dehydratácii. Ak pociťujeme smäd, je to znamenie, že telo je už dehydrované.

Medzi klasické symptómy dehydratácie patrí únava, bolesti hlavy, pocit smädu, prípadne znížená schopnosť myslenia. Ak má telo nedostatok vody, pokožka je veľmi suchá.

Množstvo vody v tele ovplyvňuje aj našu hmotnosť. Diéty s nízkym príjmom uhľohydrátov majú za následok prílišnú stratu vody v organizme. To má síce za následok stratu hmotnosti, avšak nie na tuku, ale na vode. V období pred menštruáciou telo potrebuje viac vody, preto môžete mať pocit nafúknutosti.

Pitie vody má pozitívne účinky na chudnutie. Ak prijímate dostatok tekutín, potláčate hlad, čím si telo bude brať energiu z uskladneného tuku. Voda podporuje aj prácu pečene, čo urýchľuje proces spaľovania tukov.

Čo piť? Najlepšia je čistá nesýtená voda, prípadne filtrovaná voda. Aj keď u nás nie je problém piť vodu z vodovodu, dávajte si na to pozor v cudzích krajinách. Nie každý zdroj vody je zdrojom pitnej vody.

Či má vaše telo dostatočné množstvo tekutín, si môžete zistiť aj sama. Ak pijete dostatok tekutín, farba moču je svetlá. Ak je moč tmavý, musíte piť viac.

Ako na to?

  • Hneď ako vstanete, dajte si pohár vody.
  • Snažte sa piť pravidelne počas dňa, pozor však na sladké nápoje. Obsahujú veľa cukrov.
  • Fľaška vody v taške tiež nie je na zahodenie.
  • Ak pijete dostatočne veľa, necítite smäd. To je dobré znamenie.
  • Jedzte veľa ovocia a zeleniny, pretože obsahujú veľa vody!
Späť